Hastane, sağlık ocağı, poliklinik gibi alanlarda kullanılan malzemelerin steril ve antibakteriyel olması, sağlık bakımından son derece önemlidir. Bahsedilen alanlarda kullanılan hastane perdesi bu özelliklere sahip olarak üretilir. İşlemden geçirilen özel bir kumaşa sahip olan bu perdeler, seperatör olarak da kullanılmaktadır. Her ne kadar hastane koşullarına uygun olarak üretiliyor olsalar da, farklı yerlerde de opsiyonel olarak kullanılabilmektedir.
Hastane Perdesi Nedir?
Hastane perdesi, seperatör perde olarak da bilinen bir modeldir. Kumaşı, rayları ve profili antibakteriyel malzemeden üretilen bu perdeler, aynı mekândaki bölümler arasında kullanılır. Tek odada farklı hastalara hizmet vermek ve mahremiyetlerini sağlamak için kullanılırlar. İsteğe göre, perdenin üzerine Sağlık Bakanlığı’nın veya özel sağlık kuruluşunun logosu yapılabilir. Perdeler, alüminyumdan yapılan bir raylı sistem üzerine monte edilerek kullanılır.
Seperatör perdeler, kan ve leke tutmaz biçimde üretilir. Yalnızca kumaşları değil, monte edildikleri alüminyum profil ve bölme rayları da bu özelliğe sahiptir. Bakteri yayılımını tamamen absorbe ettikleri için, sağlık tesislerinde tercih edilirler. Ayrıca farklı kullanım alanlarına göre farklı opsiyonlar eklenerek üretilebilmektedir. Portatif bir raylı sistem üzerine monte edilebildiği gibi, duvara veya tavana monte edilerek de kullanılabilir.
Hastane Perdesi Nasıl Kullanılır?
Hastane perdeleri, tek yöne doğru açılıp kapanan özelliğe sahiptir. Raylı bir sistem üzerinde, kolaylıkla açılıp kapanabilirler. Halkalar yardımıyla boruya takılı oldukları için, açılıp kapanma esnasında herhangi bir zorluk yaşanmaz. Işık geçirgenliği düşük bir kumaşta üretildiklerini de belirtmek gerekir. Bu sayede, özellikle acil müdahale durumlarında herhangi bir sorun yaşamadan kullanılabilirler ve mahremiyet sağlanmasına yardımcı olabilirler.
Hastane Perdesinin Kullanım Alanları Nelerdir?
Geniş bir kullanım alanına sahip olan hastane perdeleri hastanelerin acil servis bölümlerinde ve diğer yerlerinde kullanılabilir. Ayrıca afet çadırlarında, geçici acil müdahale yerlerinde, kan verme istasyonlarında ve mobil sağlık merkezlerinde de kullanılabilmektedir. Bununla birlikte, hastane içindeki duş kısımları da hastane perdelerinin kullanım alanları arasındadır. Eczanelerde, pansuman ve aşı yapılan yerlerde de kullanılabilen bu perdeler, anti-bakteriyel bir ortam yaratılmak istenen her yer için uygundur.